sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Kräftor - Rapuja

På stugan hade vi gäster över veckoslutet.
Vi hade kräftskiva, sjöng och hade roligt.

Mökillä oli vieraita viikonloppuna.
Meillä oli rapujuhlat, laulettin ja pidettiin hauskaa.

Kräftlag
1 paket frysta kräftor
2 l vatten
1 rejäl knippe krondill
1 dl havssalt (jodfri)
5 sockerbitar
0,5 öl
Tina kräftorna och häll bort spadet de ligger i.
Koka upp ingredienserna till det nya kräftspadet.
Låt spadet svalna och lägg därefter i kräftorna.
Låt dem ligga i spadet i minst ett dygn (i kylen).

Dillsmör
200 g smör
1 dl dill
1 vitlöksklyfta
rivet skal av en citron
lite salt
Kör smör, dill, vitlök, citronskal och salt i mixern.
Servera på rostat bröd, gärna med skalade kräftstjärtar på.

- - - - - -

Vår gäst N hittade i strandvattnet ett lite annorlunda kräftdjur.
Antagligen är det fråga om en dvärgkrabba Rhithropanopeus harrisii.

Vieraamme N löysi rantavedestä hieman erilaisen ravun.
Todennäköisesti kyseessä on liejutaskurapu (Rhithropanopeus harrisii).



1 kommentti:

  1. Ravut ovat herkullisia, vaikka niiden syöminen vaatiikin näpertelyä!
    Ai että meidänkin vesistä löytyy taskurapuja!!!

    VastaaPoista